| Lyssna

H.M. Konungens middag för Nobelpristagarna

Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Kungaparet gav på den 11 december traditionsenligt middag på Kungliga Slottet för 2007 års Nobelpristagare.

De ca 150 gästerna togs på sedvanligt sätt emot och hälsades välkomna av Kungen och Drottningen i Vita Havet varefter middagen intogs i Karl XI:s galleri. Årets pristagare var kvällens hedersgäster.

Menyn bestod av skaldjursterrin med saffransgelé, sötsur fänkål och pepparrotsskum, ugnstekt odlad torsk med tryffelrisone och grönsakskompott, helstekt rådjursytterfilé med tillbehör samt till dessert fondant gjort på Prince Vladimir te med grapesorbet och fikonchips.  

Kungen förde till bordet Mrs Helma Birge Grünberg, maka till fysikpristagaren. Han hade på sin vänstra sida Mrs Laurie Fraser, maka till nobelpristagaren i medicin Dr. Mario R. Capecchi.

Drottningen fördes till bordet av nobelpristagaren i kemi professor Gerhard Ertl och hade på andra sidan fysikpristagaren professor Dr. Peter Grünberg som förde Kronprinsessan till bordet. Hon hade på sin högra sida nobelpristagaren i medicin professor Sir Martin J. Evans.  Prins Carl Philip förde till bordet Lady Judith Evans  och hade Mrs Helma Birge Grünberg på sin vänstra sida.

Bilder från

H.M. Konungens middag för Nobelpristagarna

Kronprinsessan Victoria och Prins Carl Philip. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Kronprinsessan Victoria och Prins Carl Philip. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Anna Maria Corazza Bildt och utrikesminister Carl Bildt. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Anna Maria Corazza Bildt och utrikesminister Carl Bildt. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Ebba Witt-Brattström och Svenska Akademiens ständige sekreterare Horace Engdahl. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Professor Ebba Witt-Brattström och Svenska Akademiens ständige sekreterare Horace Engdahl. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix