Kungl. Husgerådskammaren med Bernadottebiblioteket

Förberedelser i Slottskyrkan inför Prinsessan Estelles dop, 22 maj 2012. Foto: kungahuset.se

Förberedelser i Slottskyrkan inför Prinsessan Estelles dop, 22 maj 2012. Foto: kungahuset.se

Husgerådskammaren underhåller och vårdar den lösa inredningen på de tio kungliga slotten. Totalt handlar det om cirka 250.000 enskilda föremål, som ägs av staten och disponeras av Kungen.

Chef är överintendent Margareta Nisser-Dalman.

Möblerar slottet

På Kungliga slottet sker Kungaparets representation. Slottet är samtidigt en modernt fungerande arbetsplats för Kungen, Drottningen, Kronprinsessan, Prins Daniel och de anställda.

När en utländsk statschef är på statsbesök i Sverige, vid officiella besök, i samband med konseljer, mottagningar, representationsmiddagar och stora evenemang har Husgerådskammaren till uppgift att möblera Kungliga slottet.

Praktfulla husgeråd

Husgeråd betydde förr i tiden lös inredning, det vill säga möbler, mattor, gardiner och vävda tapeter. Dessa ska vårdas och bevaras, så att de kan visas även i framtiden.

Föremål ur de kungliga samlingarna lånas ofta ut och visas vid utställningar både inom och utom Sverige.

Hantverksexperter

För att underhålla föremålen i samlingarna krävs skickliga hantverksexperter: textil-, möbel- och metallkonservatorer, förgyllare, möbelsnickare, tapetserare och sömmerskor.

Bernadottebiblioteket. Foto Kungahuset.se

Bernadottebiblioteket. Foto Kungahuset.se

Bernadottebiblioteket

Bernadottebiblioteket innehåller ätten Bernadottes böcker, totalt cirka 100 000 volymer. Här finns också den Bernadotteska fotosamlingen med omkring 500 000 fotografier. Försäljningen av bilder bedrivs inom ramen för Hovstaternas bildbyråverksamhet.

Frågor som rör publicering av bilder hänvisas till Kungl. Hovstaternas informationsavdelning, e-post foto@royalcourt.se.

Biblioteket och dess samlingar är öppna för forskare efter särskild överenskommelse.

Bernadottebiblioteket visas för allmänheten vid särskilda evenemang såsom kvällsvisningar och konserter, läs mer här.

Bernadotteska arkivet

Bernadotteska arkivet är det svenska kungliga familjearkivet. Arkivet grundades av Oskar II och innehåller idag ca 400 hyllmeter material från Karl XIV Johans tid fram till och med Gustaf VI Adolf. Arkivet är tillgängligt för forskning efter ansökan, läs mer här.