Hästarna, Hovstallet

Hovstallets hästar. Foto: Charlotte Gawell

Hovstallets hästar. Foto: Charlotte Gawell

Hovstallet inrymmer ett tjugotal hästar. Hästarna är tränade och utbildade att genomföra korteger och transporter vid bland annat statsbesök och högtidliga audienser.

Vid riksdagens öppnande anländer Kungafamiljen i kortege till riksdagstrappan och de hästanspända ekipagen används också vid andra nationella bemärkelsedagar och vid kungliga familjehögtider, till exempel bröllop.

Se en film om Hovstallets uppgifter

Kortege vid Hovstallets stallplan. Foto: Anna Östergren.

Kortege vid Hovstallets stallplan. Foto: Anna Östergren.

Det ställs mycket stora krav på hästar, utrustning och personal för att de ceremoniella transporter ska kunna genomföras på ett säkert och stilfullt sätt.

Hästarna är bruna till färgen, rastypiska, högresta, med vackra rörelser och med en mankhöjd omkring 170 cm. Men lika viktigt som hästarnas yttre form är ett stabilt psyke, gedigen utbildning och hög kondition.

Hovstallets häst.

Hovstallets häst.

Hästarna köps in när de är mellan fem och sju år gamla. Det krävs sedan två års utbildning för att lära dem att gå i par, i fyr- eller sexspann och att kunna arbeta i en högljudd och ofta stressande storstadsmiljö.

Läs mer om Träning och skötsel

Mer om Hovstallets hästar

Vill du lära känna Hovstallets hästar? En av Hovstallets praktikanter berättar om hästarna. Klicka på namnen i listan nedan.