Blomstrande Vårfest – blomsterutställningen vid Ulriksdals slott visas till och med 1 maj!

Den 19 april–1 maj* arrangeras en färgsprakande blomsterutställning i Ulriksdals slottspark – en vårfest med penséer och historiska tulpaner i Orangeriets vackra miljö. 

Blomstrande Vårfest är en exklusiv blomsterutställning med penséer och historiska tulpaner i samspel med Orangeriets unika skulptur- och kulturmiljöer vid Ulriksdals slott.

Här visas över 150 olika historiska och moderna tulpansorter från lökmuséet Hortus Bulborum i Holland. Tulpanerna är från hela sex sekel, den äldsta från 1595, och låter besökaren hitta sin alldeles egen favorit. Tillsammans med andra vårblommor såsom pärlhyacinter, snödroppar och över hundra olika sorters penséer skapas imponerande scenerier och arrangemang, allt i samspel med Nationalmuseums skulptursamling. Här kombineras ett blomsterhav med 300-åriga skulpturer i Sveriges äldsta bevarade orangeri.

Utställningen visas 19–23 april och 26 april–1 maj kl. 11.00–17.00.
* Obs! Stängt för omplantering 24–25 april.

Förköp biljetter

Förköp din biljett online via länken:
» Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Det går att köpa entrébiljett på plats, men förköp av webbiljett rekommenderas. Biljettpris: Vuxen 120 kr. Barn 7–17 och studerande 80 kr. Barn 0–6 år fri entré.

» Läs mer om Orangerimuseet
» Hitta till Ulriksdal

"En favorit är den historiska tulpanen Duc van Tol 'Red and Yellow' från 1595"

Paulina Landin, Förste slottsträdgårdsmästare vid Drottningholms slottsförvaltning har skapat utställningen 'Blomstrande Vårfest'. Mycket planering och kunnande ligger till grund för denna exklusiva blomsterutställning.

Hur har det varit att skapa en utställning i en sådan speciell miljö?
– Orangeriet i Ulriksdals slottspark byggdes på 1600-talet, för odling av på den tiden exotiska och dyrbara sydfrukter. Idag är orangeriet en fantastisk utställningsplats för Nationalmuseums samling av svensk skulptur. Att få använda orangeriet för dess historiska användning, som rum för växter, och i samklang med Nationalmuseums skulpturer är väldigt inspirerande!

Hur ser din arbetsprocess ut?
– Det är en ganska lång arbetsprocess som inleddes redan förra hösten med allt från skissande på utställning till planering och budgetering. All planering landar sedan i två till tre intensiva uppbyggnadsdagar av blomsterutställningen innan portarna öppnas för besökarna.

Varifrån kommer din inspiration till utställningen?
– Inspirationen kommer från tidigare blomsterutställningar som jag producerat och från Ulriksdals slottsparks långa tradition av växtsamlingar. Redan på 1600-talet hade Magnus Gabriel de La Gardie en stor växtsamling i Ulriksdal och i modern tid hade Gustav VI Adolf en stor orkidésamling i växthusen på Ulriksdal. Nu visar slottsförvaltningen en samling av ca 150 historiska tulpaner från Hortus Bulborum, ett lökmuseum i Holland, samt ett stort antal penséer.

'Red and Yellow' från 1595. Foto: Janne Hansson

Har du någon favorit bland utställningens blommor?
– En personlig favorit för mig är den historiska tulpanen Duc van Tol 'Red and Yellow' från 1595.

Vårveckor på Ulriksdal!

I samband med utställningen säsongsöppnar slottsteatern Confidencen med guidade turer, föreställningar och kostymutförsäljning. Under två helger hålls vårförsäljning i och utanför Orangeriet av blommor och produkter inspirerade av trädgård. I slottsparken blir det traditionsenligt valborgsfirande.

» Se programmet