Lyssna på orgelkonsert på Strömsholms slott den 27 augusti

Välkomna till orgelkonsert på Strömsholms slott. Söndag den 27 augusti kl. 15.00 spelar Jörgen Engström på den fantastiska orgeln i Strömsholms slottskapell.

Diplomorganist Jörgen Engström har en lång meritlista från olika musikaliska sammanhang. På programmet i slottskapellet står musik av Georg Friedrich Händel, Wolfgang Amadeus Mozart och Jean Langlais. 

Orgeln

Orgeln i Strömsholms slottkapell är ett unikt instrument. Det är en av Sveriges bäst bevarade 1700-talsorglar och uppsattes 1742 av orgelbyggaren Daniel Stråhle. Den är placerad utanför själva kyrkorummet och delvis synlig nere i kapellet enom en öppning.

Orgeln har åtta stämmor och de synliga fasadpiporna utfördes i polerat engelsk tenn. Spelbordet är placerat på instrumentets baksida.

Slottskapellet på Strömsholm

Planerna på ett slottskapell i slottets vindsvåning fanns redan på Nicodemus Tessin d.ä. ritningar från 1668, men kapellet blev inte inrett förrän på 1730-talet, då Carl Hårleman fick uppdraget av drottning Ulrika Eleonora d.y. Förebilden var närmast italienska barockkyrkor.

Biljetter

Konserten ingår i i ordinarie entrébiljett till slottet. Ingen förbokning.

» Hitta till Strömsholm