"Snabbkurs i smyckeshistoria" – föredrag 1 april med Göran Alm

"Eftersom porträttsamlingen spänner över många århundraden från 1500-tal till vår egen tid så kan man genom att studera de olika porträtten få en snabbkurs i smyckehistoria." Fil. dr Göran Alm gästar föredragsserien ett föredrag om smycken på porträtt.

FÖREDRAG

1 april kl. 13.00, Kungliga slottet 
Göran Alm, fil. dr och f.d. chef för Bernadottebiblioteket

Favorit i repris!

Smycken på porträtt

Smycken har alltid haft en förmåga att locka, hänföra och förföra. Med utgångspunkt i kvinnoporträtt i Svenska statens porträttsamling berättar Fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Trender kring modets utveckling genom århundradena när det gäller utseende och bruk av smycken blir till en spännande historia.

Biljetter

» Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Eventuellt kvarvarande biljetter kan även köpas i entrékassorna på Kungliga slottet under ordinarie öppettidlänk till annan webbplats och strax innan föredragets början.

"En snabbkurs i smyckehistoria"

Hur har modet förändrats genom tiderna?
– Det är ändå en självklarhet att exempelvis en avbildad drottning önskat att framstå som en ytterst modemedveten person. Eftersom porträttsamlingen spänner över många århundraden från 1500-tal till vår egen tid så kan man genom att studera de olika porträtten få en snabbkurs i smyckehistoria. Vi får genom porträttstudiet en god bild av modets förändring för generation efter generation. Dessutom så kommer de avporträtterade personerna från i stort sett varje hörn av Europa så det är i hög grad en internationell smyckehistoria som porträtten uppvisar.  

Finns det en genomgående trend i smyckehistorien?
– Ja, det som i hög grad förenar de avporträtterade damerna från 1500-tal in i vår egen tid är kärleken till den skimrande pärlan.

Varför är föredragsämnet smycken populärt? 
– Det är ett enkelt konstaterande att reportage om vår tids kungliga damer handlar mycket om deras sätt att klä sig och vilka smycken de använder inte minst i mer formella sammanhang. Dessa reportage visar på ett stort intresse hos allmänheten. Man kan fördjupa sitt intresse och sin kunskap om smycken genom att se närmare på historiska porträtt.

Program 2017

Upptäck årets program av föredrag, temakvällar, kvällsvisningar och mycket mer.
» Program 2017
» Biljettsida för samtliga programpunkter

X
Västra valvet, Yttre borggården, entré till föredrag och temakvällar

Hitta till Kungliga slottet