Den tänkande handen – vårens utställning på Kungliga slottet

Vårens stora utställning på Kungliga slottet lyfter unga tecknare. Utställningen öppnar den 28 april och visas i slottets vackra skulpturgalleri – Gustav III:s antikmuseum. 'Den tänkande handen' är ett samarbete mellan Kungl. Hovstaterna och Kungl. Akademien för de fria konsterna (Konstakademien).

Den tänkande handen – kreativa möten i klassisk miljö

I samband med Kungens födelsedag invigs utställningen 'Den tänkande handen' med ett tiotal tävlingsbidrag till H.M. Konungens stipendietävling för unga tecknare.

Teckningarna visas i Gustav III:s antikmuseum på Kungliga slottet där en spännande interaktion mellan dåtid och nutid uppstår i det vackra skulpturgalleriet.

Kongl. Ritaracademien, numera Konstakademien, grundades på Kungliga slottet år 1735 med syfte att främja blivande målare, skulptörer och arkitekter. Över 280 år senare lever tecknandet vidare på slottet genom den nya stipendiefonden!

Utställningen ses 28 april – 25 juni 2017 i Gustav III:s antikmuseum

Elias Martins målning av Gustav III:s besök på Konstakademien 1780. Foto: Konstakademien

Elias Martins målning av Gustav III:s besök på Konstakademien 1780. Foto: Konstakademien

Om tävlingen

Vid Kungens födelsedag 2016 instiftades en stipendiefond av Elisabeth och Gustaf Douglas med syfte att lyfta unga yrkesutövare som arbetar med teckning som arbetsredskap. Tre stipendiater utses och tilldelas 100 000 kronor vardera. Målet är att uppmärksamma den särskilda kunskap som samspelet mellan öga och hand ger för att utveckla tänkandet och höja statusen på visuell gestaltning.

Tävlingen är öppen för unga tecknare som arbetar med visuell gestaltning inom konst, arkitektur, mode, design, illustration, spelutveckling eller annat besläktat område. Konstakademien arrangerar tävlingen och ett tiotal tävlingsbidrag visas upp i Gustav III:s antikmuseum på Kungliga slottet. 'Den tänkande handen' kommer att vara årligen återkommande.

» Läs mer om Konstakademienlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

» Läs mer om Gustav III:s antikmuseum

Gustav III:s antikmuseum är ett av Europas äldsta museum. Foto: Alexis Daflos/Kungahuset.se

Gustav III:s antikmuseum är ett av Europas äldsta museum. Foto: Alexis Daflos/Kungahuset.se